Ja ha sortit l'Avís de Sant Esteve!

La CUP de Sant Esteve acaba de publicar l'Avís del mes de febrer de 2014. En aquesta edició la publicació inclou articles dedicats a tres qüestions. En primer lloc explica què està passant en relació als barracots del SES de Can Record. En segon lloc explica i detalla les propostes de la CUP en matèria de justícia fiscal. Finalment, conté també un article on explica la nostra defensa del referèndum d'autodeterminació, tant sí com no.

Adjuntem tots els articles de la publicació que encara no havíem publicat al web:

Sant Esteve reclama substituir els barracons de l’institut per un edifici nou

Quan les dades del darrer informe PISA mostren que l’ensenyament a Catalunya no avança, el Govern corre a buscar excuses. Que si els repetidors, que si els immigrants, etc. L’enfocament és miop i interessat perquè converteix la realitat social en la causa del fracàs, quan l’educació ha de ser una de les eines principals d’actuació contra els problemes socials. És tant com afi rmar que un hospital no pot curar una persona perquè, vés per on, estava malalta.

El diagnòstic de la CUP és molt diferent i neix de l’experiència del nostre poble: tenim un institut que porta sis anys amb barracots i amb unes limitacions de mitjans que difi culten la tasca dels nostres ensenyants. És veritat que Can Record funciona, però sovint a còpia de la feina extra de mestres i de l’AMPA. 

És per tot això que des del grup municipal de la CUP estem covençuts que cal treballar com a poble, de manera conjunta, per millorar l’educació a Sant Esteve.

Amb aquesta voluntat hem iniciat contactes amb la resta de grups municipals i amb la comunitat educativa dels dos centres (Consells escolars i AMPes) per tal de proposar una acció conjunta davant de l’immobilisme del Departament d’Ensenyament. Al mateix temps, el grup de la CUP al Parlament va presentar una proposta de resolució reclamant la construcció de l’institut.

En el Ple del juny, la CUP va proposar la creació d’una mesa d’entitats per a l’ensenyament públic, amb la funció de lluitar per la construcció de l’edifi ci així com per millorar la dotació dels dos centres. La sorpresa va ser que el grup de CiU va rebutjar la proposta amb l’argument que ja existia una Comissió municipal d’educació, on l’equip de Govern es reunia amb els centres docents. El problema és que durant aquesta legislatura només s’ha reunit una vegada.

Tot i així, i amb la voluntat d’aprofi tar una eina que ja existeix, Independents de Sant Esteve i la CUP vam demanar entrar a formar part d’aquesta Comissió. CiU també s’hi ha negat. Desconeixem les raons reals de la seva negativa, perquè les adduïdes com ara “serem massa gent i no serà operatiu” (el Ple és més nombrós!) o “no és necessari, ja parlem els problemes amb cada centre” (si en aquest moment de retallades i agressions al sistema educatiu català no és necessari treballar plegats, quan ho serà?), no són creïbles ni pròpies d’un equip de govern seriós. La pregunta que hem fet personalment a l’Alcalde i al Regidor d’ensenyament i que no ens han respost és: en què pot perjudicar a Sant Esteve que el govern municipal, les AMPes, els Consells escolars i totes les forces polítiques del poble treballin conjuntament per la millora de l’ensenyament?

En tot cas, reiterem la nostra voluntat de participar en la lluita, que ha de ser conjunta i com a poble, per un ensenyament públic, universal i de qualitat a Sant Esteve de Palautordera.

----------------------------------------------------------

La Comissió d'Ensenyament del Parlament reclama al Govern de la Generalitat la construcció de l'institut

El grup municipal de la CUP de Sant Esteve va presentar davant la Comissió d'Ensenyament del Parlament de Catalunya una proposta de resolució per la qual s'insta el Govern de la Generalitat a construir el centre educatiu de Can Record, per tal de satisfer els compromissos adquirits, i, per tant, substituir d’una vegada els barracons en què estudien els alumnes des de fa anys..

El 31 d'octubre, la Comissió d’ensenyament del Parlament va discutir i votar la moció i, com era d'esperar, CiU i ERC van introduir la clàusula parany de “quan hi hagi disponibilitat pressupostària” es construirà el nou institut. Finalment, la moció aprovada va instar al Govern a respondre, “en tot cas” (és a dir, sense esperar a la quimèrica disponibilitat pressupostària) a les necessitats d'una sala polivalent i d'un gimnàs.

Malgrat que les propostes de resolució aprovades en les diferents comissions legislatives del parlament no obliguen al govern a complir-les sinó que només se l’insta a satisferles, tot i això, sí que suposen un argument davant el Departament d'Ensenyament i un reconeixement per part del nostre Parlament de la situació de Sant Esteve; un poble que des de fa anys no disposa d’un edifi ci digne per acollir les intal·lacions de l’instiut. Un pas més en la pressió per aconseguir el nostre objectiu com a poble.

------------------------------------------------------------------

Referèndum i democràcia tant sí com no

Les grans mobilitzacions populars dels darrers anys al Principat de Catalunya han expressat la demanda inequívoca d’exercir el dret d’autodeterminació, com a pas previ per assolir la independència nacional. Una voluntat legítima i democràtica, que parteix del reconeixement del poble català com a subjecte polític amb sobirania pròpia per determinar lliurement el seu futur, la seva forma d’organització social, política i econòmica, i les relacions que ha de mantenir amb la resta de pobles del món i institucions internacionals. 

La legalitat espanyola no reconeix el dret d’autodeterminació dels catalans, i les institucions de l’Estat han reiterat una vegada i una altra que no tenen cap intenció de permetre l’exercici d’aquest dret. Això ens demostra que el diàleg i l’encaix del procés independentista en el marc legal espanyol és una via morta sense cap possibilitat d’èxit.

Tot i això, la negativa de les institucions espanyoles a adequar la legalitat a aspiracions dels catalans no pot servir d’excusa per impedir que decidim lliurement el nostre futur polític. L’Estat espanyol està vulnerant de manera fl agrant els nostres drets col·lectius, i per acabar amb aquesta situació des de les institucions catalanes s’ha de trobar prioritàriament una via pròpia que serveixi per canalitzar demandes populars que s’han expressat de manera repetida tant al carrer com a les urnes. Però les traves per celebrar un referèndum d’independència no vénen només de l’Estat espanyol. Alguns agents polítics i econòmics catalans estan intentant aigualir el procés i fer-lo descarrilar a través de propostes de pactes, terceres vies o dilacions innecessàries. Aquestes maniobres només tenen com a objectiu guanyar temps per poder intentar un nou pacte entre elits que permeti mantenir l’statu quo actual, i impedir una ruptura que seria l’única forma real de donar resposta, sense cap més límit que la voluntat popular lliurement expressada de forma pacífi ca i democràtica, a les aspiracions i demandes de la societat catalana.

Per tot plegat, des la CUP exigim la celebració del referèndum del proper 9 de novembre, sí o sí, Sí i Sí. Perquè hi tenim el dret i perquè volem que tot aquest procés serveixi per construir una República catalana independent. Una República al servei dels interessos de la majoria que ens ajudi a construir un país socialment just i que planti cara a un model econòmic que només fa que empobrir-nos dia rera dia. Construïda mitjançant un procés constituent, un debat obert, massiu, popular, de base sobre quin model de país volem i necessitem. Sí i sí i sí: a la democràcia, a la República catalana independent i a un nou país més just i solidari.